Inleveren bedrijfseigendommen bij schorsing of non-actief stellen medewerker
In sommige gevallen is er voor u als werkgever reden tot op non-actief stellen van de medewerker. Maar dat houdt niet in dat u als werkgever ontslagen bent van uw plichten. Houdt u er rekening mee dat u tijdens de non-actiefstelling of schorsing wel het loon van uw werknemer moet doorbetalen.
Overige secundaire arbeidsvoorwaarden
Ook blijft de werknemer recht houden op overige secundaire voorwaarden zoals gebruik maken van eventuele leaseauto, laptop en telefonie. Wij adviseren dan ook om in de arbeidsovereenkomst of personeelshandboek regels op te nemen waarbij de werkgever de mogelijkheid heeft om deze voorwaarden in te vorderen. Zie ook: non-actief stellen en schorsing in personeelshandboek.
HRM praktijk
Bij een groot internationaal transportbedrijf was er op enig moment sprake van een verstoorde relatie tussen de commercieel verantwoordelijke en de directie. Uiteindelijk besloot de directie de commercieel verantwoordelijke op non actief te stellen. Zijn arbeidsovereenkomst had nog een looptijd van 4 maanden en toen men dacht de leaseauto, laptop en mobiele telefoon in te kunnen vorderen kwam men van de koude kermis thuis. In de arbeidsovereenkomst was hier niets over benoemd. Voor de directie was het dan ook frustrerend dat de geschorste werknemer dagelijks in den lande rond reed in de lease auto. Ook mag men de werknemer niet schorsen of op non-actief stellen en dit als reden gebruiken om het dienstverband te beëindigen. Voert u de schorsing of non-actiefstelling toch als argument aan in een ontslagprocedure dan zal de kantonrechter of het UWV WERK bedrijf dit in uw nadeel uitleggen. Concreet betekent dit dat het verzoek tot ontslag kan worden afgewezen, of dat – in geval van ontslagprocedure bij de kantonrechter - het dienstverband wordt beëindigd met een hoge ontslagvergoeding. Voorzichtigheid is dus geboden.
Meer vragen over: schorsing en op non-actief stellen medewerker!
Verwante informatie
- HRM vraagbaak reorganisatie en ontslag
- wanneer is er sprake van ontslag op staande voet?
- non-actief stellen en schorsing in personeelshandboek
HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie
Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.