Schorsing of non-actief stellen medewerker in Personeelshandboek
Wij adviseren om ook een passage op te nemen in het personeelshandboek inzake schorsing of het op non-actief stellen van de medewerker.
- werkgever heeft het recht een werknemer te schorsen maar alleen indien zij gegronde redenen om de medewerker op non-actief te stellen
- met een schriftelijke opgave van deze redenen
- Werknemer zal hiervoor eerst de gelegenheid krijgen een gesprek aan te gaan met werkgever
- Wanneer het vermoeden bestaat dat een werknemer zich aan handelingen schuldig heeft gemaakt die een dringende reden voor ontslag kunnen vormen, kan de werknemer door werkgever, in afwachting van nader onderzoek en besluitvorming, voor een periode van maximaal weken geschorst worden. Zie ook: schorsing medewerker bij onderzoek bij ontslag op staande voet.
Hoe gaat het met de bedrijfseigendommen?
Het personeelshandboek is doorslaggevend bij het verdere verloop van het inleveren van bedrijfseigendommen zoals telefoon, laptop, leaseauto bij ontslag op staande voet of schorsing c.q. het op non-actief stellen van de medewerker. In het personeelshandboek kunt u regelen dat bedrijfseigendommen bij schorsing direct moeten worden ingeleverd. Wanneer u dit niet heeft vastgelegd in het personeelshandboek heeft de werknemer recht op het gebruik van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zie ook: inleveren leaseauto en bedrijfseigendommen bij op non-actief stellen.
Zie ook: onderwerpen voor het personeelshandboek
Verwante informatie
HRM Advies
Partner Personeel & Organisatieadvies biedt begeleiding bij het opzetten en onderhouden van personeelsdossiers en het opstellen van uw personeelshandboek. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.