Voorbeeld overeenkomst PVT
Voorbeeld overeenkomst Personeelsvertegenwoordiging (PVT). Wij hebben er één voor u online gezet.
Doel
De PVT is een afvaardiging van de werknemers, een orgaan ter bevordering van de democratie in het bedrijf en overlegt namens de werknemers met de bedrijfsleiding over zaken die belangrijk zijn voor de werknemers. Dit kan aan de hand van onderwerpen of notities die de PVT van de ondernemer heeft gekregen.
Maar de PVT kan ook zelf kwesties inbrengen die voor de werknemers van belang zijn. De PVT behandelt adviesaanvragen en instemmingsverzoeken bij wijzigingen in het bedrijf of zaken die de ondernemer wil vastleggen. De PVT heeft als taak het beleid van de bedrijfsleiding te beïnvloeden en kritisch te volgen. Om dat te kunnen doen heeft de PVT belangrijke wettelijke bevoegdheden. Bevoegdheden
Overlegrecht
De ondernemer zal ten minste twee keer per jaar de algemene gang van zaken in het bedrijf met de PVT bespreken.
Verder zal er tijdens periodieke vergaderingen in gegaan worden op lopende zaken. De ondernemer is verplicht om onderwerpen die onder het advies- en instemmingrecht vallen (zie hieronder) tijdig met de PVT te bespreken.
Informatierecht
De PVT heeft om haar werk goed te kunnen doen, informatie nodig. De PVT heeft daarom recht op informatie.
De ondernemer is verder verplicht de PVT alle informatie te verstrekken die zij nodig heeft om haar werk goed te kunnen doen. Hij mag die informatie schriftelijk, maar ook mondeling geven. Informatie verstrekking gebeurt bij voorkeur schriftelijk.
Instemmingsrecht
De PVT heeft instemmingsrecht bij beslissingen over arbeids- en rusttijden, arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en re-integratiebeleid. De ondernemer is verplicht om een voorgenomen beslissing schriftelijk kenbaar te maken aan de PVT. Ook moet hierover minimaal één keer overleg worden gevoerd. Als de PVT niet instemt met het voorstel, kan de ondernemer – na bemiddeling door de bedrijfscommissie – de kantonrechter om een beslissing vragen.
Adviesrecht
De PVT heeft het recht om de ondernemer advies te geven bij beslissingen die belangrijke gevolgen hebben voor een kwart van de werknemers. Daarbij kan worden gedacht aan:
- Verlies van arbeidsplaatsen;
- Belangrijke verandering van de arbeid;
- Belangrijke verandering van de arbeidsvoorwaarden;
- Belangrijke verandering van de arbeidsomstandigheden. Zonder advies te hebben gevraagd aan de PVT, mag de ondernemer niet overgaan tot uitvoering van die besluiten.
Het adviesrecht geldt niet voor zover de situatie waarover de ondernemer een besluit gaat nemen inhoudelijk is geregeld in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of in een arbeidsvoorwaardenregeling van een publiekrechtelijk orgaan. De ondernemer is niet verplicht om het advies op te volgen.
Overige rechten
De PVT heeft recht op het gebruik van bedrijfsfaciliteiten voor de uitoefening van haar taak. Daarnaast krijgen de PVT-leden de mogelijkheid om tijdens werktijd 24 uur per jaar te vergaderingen, overleg met de achterban en overleg met directie. Er is geen maximum gesteld. Alles wat redelijkerwijs nodig is. Als richtlijn wordt 24 uur per jaar aangehouden. Als er behoefte is aan scholing zal dit in overleg met de ondernemer uren beschikbaar gesteld worden.
Deze uren staan los van de hiervoor genoemde richtlijn en zijn dus additioneel. Leden van de PVT mogen geen nadeel ondervinden van het lidmaatschap en genieten daarvoor onder meer ook ontslagbescherming.
Hetzelfde geldt voor medewerkers die helpen bij het instellen van de PVT, kandidaat-leden van de PVT en ex-leden van de PVT (voor een periode van twee jaar). Je kunt hen alleen ontslaan met toestemming van de kantonrechter.
Uitzondering op deze regel zijn:
- Ontslag tijdens proeftijd.
- Ontslag met wederzijds goedvinden.
- Ontslag bij sluiting van (een deel van) de onderneming.
- Ontslag op staande voet.
- Ontslag bij gewichtige redenen (toestemming kantonrechter is dan nodig).
Training en advies
Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:
- advies bij het opzetten van een ondernemingsraad
- advies bij het opzetten van een PVT (personeelsvertegenwoordiging)
- training en cursus voor ondernemingsraden (OR)
- training en cursus voor de PVT
Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.