Arbeidsovereenkomsten voor oproepkrachten en flexwerkers
Wie in zijn werkproces te maken heeft met pieken en dalen (bijvoorbeeld meer werk in een bepaald seizoen, of steeds op enkele dagen per week), kan een beroep doen op externe krachten zoals
- Uitzendkrachten.
- Eigen flexibele schil met behulp van oproepkrachten.
Oproepkrachten werken op basis van een overeenkomst waarbij bepalingen zijn opgenomen over oproepbaarheid, beschikbaarheid en flexibele werktijden.
Flexibele arbeidscontracten voor de oproepkracht
Wanneer u werkt met een eigen flexibile schil van oproepkrachten zijn er meerdere arbeidsovereenkomsten mogelijk zoals:
- Arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht zoals het nul-uren contract en het min-max contract.
- De voorovereenkomst.
Oproepcontracten
In de praktijk kom je dus veel contractnamen en contractvarianten tegen van meest bekende, het oproepcontract. Waar vaak niet bij stil wordt gestaan is dat de keuze voor het ene of het andere type contract juridische consequenties heeft.
Ook belangrijk is of in een van toepassing zijnde CAO een specifieke regeling staat over het gebruik van flexibele contracten, dus check de CAO.
In het Sociaal Akkoord staat dat het in de zorg verboden zal worden om nog langer te werken met oproepkrachten, maar eerst moet het nog worden omgezet in wetgeving.
Grenzen
De flexibiliteit kent wel zijn grenzen, want na drie maanden kan de werknemer toch recht doen gelden op een bepaalde omvang van de werkzaamheden. Bij veelvuldige oproepen, voor een langere periode(6 maanden), kan de werknemer ook aanspraak maken op een vast dienstverband.
Gevolgen Wet Flexibiliteit en Zekerheid voor oproepkrachten
In Nederland neemt flexwerk de laatste jaren steeds verder toe. Daarmee is ook de discussie op gang gekomen of flexwerkers niet beter beschermd moeten worden. Zeker voor de tijdelijke dienstverbanden van de flexwerker en oproepkracht heeft de wet flexibiliteit en zekerheid straks gevolgen. Zie ook: actualiseren arbeidscontracten is belangrijk.
Verwante informatie
- HRM vraagbaak arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden.
- Uitzendconstructie voordeliger dan oproepkrachten?
- Arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht zoals het nul-uren contract en het min-max contract.
- De voorovereenkomst.
- Rechtsvermoeden min-max en nul uren contract.
- Voor- en nadelen uitzendbureau.
- Schijnflexibiliteit bij oproepkrachten.