Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Slapend dienstverband

De laatste tijd komt het begrip slapend dienstverband vaak in het nieuws. De vraag is dan ook veelal hoe een slapend dienstverband ontstaat. Sinds de Wet werk en zekerheid zijn de slapende dienstverbanden enorm toegenomen. Vanuit de Wet werk en zekerheid zijn werkgevers verplicht werknemers, die minstens twee jaar in dienst zijn geweest, bij ontslag een transitievergoeding mee te geven. Oók wanneer die werknemers de laatste twee jaar ziek zijn geweest.

Zware financiële last

Uiteraard beschouwen werkgevers dit als een zware financiële last  want zo zegt men, wij  hebben ook al twee jaar het loon van de werknemer betaald die door arbeidsongeschiktheid niet heeft kunnen werken, en er zijn vaak kosten gemaakt voor de re-integratie. En dan moet men dus ook nog een transitievergoeding betalen. Wanneer men de werknemer op de loonlijst laat staan, en men hoeft na twee jaar ziekte geen salaris meer te betalen, en wordt de werknemer niet  ontslagen, en dus krijgt ook geen transitievergoeding. Dit is in het kort het slapende dienstverband.

Verbreken slapend dienstverband

Op dit moment komen er steeds meer zaken voor de rechter waarin werknemers eisen dat hun slapende dienstverbanden worden verbroken. Ook de rechterlijke macht moet hierin zijn weg vinden en dat leidt tot onderling tegengestelde uitspraken

Compensatieregeling

Er komt een compensatieregeling, het besluit is gepubliceerd over de inwerkingtreding van deze compensatieregeling voor de transitievergoedingen die werkgevers verschuldigd zijn bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. De compensatie moet het voor werkgevers niet meer nodig maken om werknemers na 2 jaar ziekte uitsluitend in dienst te houden om aan de betaling van de transitievergoeding te ontkomen. Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers die op of na 1 juli 2015 dergelijke dienstverbanden hebben beëindigd – ook met vaststellingsovereenkomsten – binnen 6 maanden een compensatie bij het UWV aanvragen, mits zij kunnen aantonen dat zij de transitievergoeding hebben betaald.

Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies kan u behulpzaam zijn bij het samenstellen van de juiste arbeidsovereenkomst.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart