De compensatieregeling inzake transitievergoeding zieke medewerkers is er door.
Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers die een transitievergoeding moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke medewerkers financiële compensatie aanvragen.
De regeling wordt, zoals reeds eerder afgesproken, met terugwerkende kracht ingevoerd vanaf de datum dat de transitievergoeding is ingevoerd per 1 juli 2015. Dus ook voor zieke medewerkers die men in het verleden een transitievergoeding heeft betaald, wordt gecompenseerd.
Doel van de regeling
Doel van deze regeling is om een einde te maken aan de zogeheten slapende dienstverbanden, waarbij werkgevers zieke werknemers na twee jaar in dienst houden om het betalen van de transitievergoeding te ontlopen.
Om de compensatie aan te vragen, dient u bij het UWV een aantal documenten in te dienen. Bij het ter perse gaan van deze regeling is nog niet duidelijk wat men precies hiervoor moet aanleveren, men denk aan de volgende informatie:
- de ontslagvergunning;
- de beëindigingsovereenkomst;
- documentatie waaruit blijkt in welke periode de werknemer ziek was;
- de informatie die gebruikt is om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen;
- bewijs dat men de transitievergoeding heeft betaald.
Op tijd om compensatie vragen
In de regeling staan een aantal belangrijke termijnen vastgelegd. Zo dient men een compensatieaanvraag te doen binnen zes maanden nadat men de volledige vergoeding aan de medewerker heeft verstrekt.
Ook neemt het UWV uw aanvraag niet in behandeling als men op het moment van indienen nog niet de (gehele) transitievergoeding heeft uitbetaald.
Voor oude gevallen geldt, dat u de medewerker voor 1 april 2020 de transitievergoeding betaald dient te hebben.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie
Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.