Als ziekteverzuim niet medisch is ..
Als ziekteverzuim niet medisch is en medewerkers zich ziek melden door persoonlijke omstandigheden hoe gaat een organisatie hier dan mee om.
Is er sprake van een medische reden?
Vaak krijgen bedrijven te maken met ziekmeldingen waarbij al snel de vraag ontstaat of er sprake is van een medische redenen. Maar iedereen weet dat het ziekteverzuim voor een overgroot gedeelte niet-medisch is. De vraag is dan ook hoe je hier mee omgaat. Juist hier zie je dat het vaak in de praktijk vaak fout gaan. Redenen van een niet medische noodzaak kan zijn dat de werknemer in scheiding ligt, schulden heet, of de baan niet meer zo leuk vindt.
Zelden genoeg aandacht
Wat in de praktijk opvalt is dat deze niet-medische factoren slechts zelden de aandacht krijgen die ze verdienen. De gebruikelijke reflex bij stagnerende en vertragende re-integratie is nog altijd de versnelde inzet van de bedrijfsarts. Hiermee wordt de regie uit handen gegeven aan de professional die vaak een medische invalshoek kiest, met respect voor alle bedrijfsartsen die wel aandacht hebben voor de niet-medische kant van verzuim."
De rol van de organisatie
Bij bovengenoemde situaties vraagt het niet om de inzet van een bedrijfsarts die streng over zijn brilletje kijkt en de werknemer duidelijk maakt wat er van hem verwacht wordt. Natuurlijk moet men geen bedrijfsarts inschakelen voor een soort Pavlov-reactie. Die tijd zijn we allang voorbij. Nee, als bedrijf schakelt men de bedrijfsarts in nadat alles geprobeerd is om de re-integratie vlot te trekken. Dus eerst hulp aanbieden bij de problemen die de werknemer kennelijk - naast zijn ziekte - ook nog moet overwinnen. Maar als alle inzet van werkgeverskant niet tot resultaat leidt en de re-integratie stagneert omdat de werknemer aan blijft geven dat ziekte hem verhinderd het werk (verder) te hervatten, dan schakelen we uiteraard de bedrijfsarts in.
Wat is er aan de hand?
Juist dan heeft men de behoefte aan een bedrijfsarts die streng over zijn brilletje kijkt, en die de claim van werknemer langs de verzuim-meetlat legt. En tot een helder oordeel komt: is het echt ziekte waardoor deze werknemer nog niet hervat? Of zijn die niet-medische factoren de echte oorzaak? En dat moet men willen we lezen in de terugkoppeling. Juist om zelf met de werknemer samen tot de kern van het probleem te komen. Juist om de niet-medische problemen écht te kunnen bespreken en aan te pakken. Juist om tot werkhervatting te komen. En de ziekte van de werknemer niet langer als excuus te hoeven accepteren voor een stagnerende re-integratie.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ziekteverzuim
Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:
- Re-integratie eerste spoortraject
- Re-integratie tweede spoortraject
- Advies rondom Wet Verbetering Poortwachter
- Bekijkt u vooral ook onze HRM vraagbaak ziekte en verzuim
Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.