Wie bepaalt of zieke werknemer mag werken?
Casus: Een werknemer kan wegens zijn rugklachten niet meer dan vier uur per dag werken. Via collega’s krijgt de directie te horen dat hij elders wel werkt. De directie laat deze informatie checken door een onafhankelijke derde partij. Deze partij bevestigd het vermoeden.
Ontslag op staande voet
De werknemer wordt vervolgens op staande voet ontslagen. Dat de werknemer met rugklachten vier uur werkt deed hij op advies van de bedrijfsarts.
De werkgever heeft binnen het bedrijf de nodige aanpassingen gedaan en de werknemer hoeft niet meer te werken dan hij aan kan. De werkgever verwacht op zijn beurt dat de werknemer dan ook werkt zoveel hij kan en pas naar huis gaat als hij zijn grens heeft bereikt. Door de suggestie te wekken dat hij elders aan het werk is, heeft de werknemer het vertrouwen van zijn werkgever geschaad.
De werknemer heeft zowel tegen zijn werkgever als bedrijfsarts verteld dat hij ook tijdens zijn arbeidsongeschiktheid actief is in een ander bedrijf. De kantonrechter noemt dat onbegrijpelijk, omdat hierdoor geen volledig beeld van de omvang van de beperkingen op grond van zijn arbeidsongeschiktheid is ontstaan. Maar geschaad vertrouwen is niet per se voldoende voor ontslag op staande voet.
Oordeel kantonrechter
Dat de werknemer niet zelf heeft besloten om dagelijks door te werken tot hij aanvoelde dat het niet meer ging, is volgens de kantonrechter terecht. Naar het oordeel van de kantonrechter is het in zijn algemeenheid ook niet wenselijk als de mate van belastbaarheid aan de arbeidsongeschikte medewerker wordt overgelaten. Niet uit te sluiten is dat deze door onkunde zijn situatie onjuist beoordeeld of door omstandigheden op het werk een niet verantwoorde keuze maakt. Niet voor niets is het oordeel over de arbeidsongeschiktheid overgelaten aan derden, zoals de bedrijfsarts of het UWV, in het kader van een deskundigenoordeel.
Wanneer de werkgever van mening was dat de werknemer meer had kunnen werken, had het voor de hand gelegen om een second opinion of herbeoordeling aan te vragen. Nu dat niet is gebeurd, kan de werkgever niet stellen door de werknemer bedrogen te zijn.
De werkgever moet het ontslag intrekken en moet aan alle (achterstallige) loonverplichtingen voldoen.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ziekteverzuim
Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:
- Re-integratie eerste spoortraject
- Re-integratie tweede spoortraject
- Advies rondom Wet Verbetering Poortwachter
- Bekijkt u vooral ook onze HRM vraagbaak ziekte en verzuim
Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.