Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

10 redenen om het arbodienstcontract op te zeggen

Een laag ziekteverzuim en aangesloten bij een arbodienst of toch opzeggen dat contract. Wanneer je als bedrijf een laag ziekteverzuim kent is het zinvol om je af te vragen of een contract met een arbodienst wel zinvol is, in ieder geval wel kostbaar. Zijn er bij uw bedrijf ook twijfels, hierbij 10 redenen om het arbodienstcontract op te zeggen:

1. Geen maatwerk

Vaak werken arbodiensten met standaardcontracten. Dus bij elke ziekmelding dezelfde actie vanuit de arbodienst. Maar elke ziekmelding is weer anders en vraagt juist om maatwerk.

2. Duur

Arbodiensten hanteren wel contracten voor meer dan 160 euro per werknemer per jaar, waar helemaal niks tot nauwelijks voor wordt gedaan als er geen langdurig zieke werknemers zijn.

10 reden arbodienstcontract

3. Onterechte focus op preventie

Arbodiensten denken teveel uit de gedachte hoe kunnen we onze omzet verhogen. Een strategie werd toen, laten we ons niet langer richten op de kleine markt van 5% zieke werknemers, maar juist op de 95% mensen die gewoon aan het werk is. Meer preventie-diensten aanbieden dus. Gevolg: healthchecks, periodieke keuringen, workabilityprogramma’s: alles is uit de kast gehaald en door de strot van de klanten geduwd. Maar daar hebben bedrijven niet om gevraagd maar hulp en een snelle en goede beoordeling van de arbeidsgeschiktheid van een werknemer die zich ziek meldt. Niks meer en niks minder.

4. Kwaliteit bedrijfsartsen

De betere bedrijfsartsen laten zich niet in het keurslijf van een arbodienstverlener proppen. Ze zijn zelfstandig. Conclusie: de beste bedrijfsartsen die ik ken, zijn niet in loondienst bij een arbodienst.

5. Arboartsen

De meeste arbodiensten werken naast bedrijfsartsen vaak met Arboartsen, die zijn goedkoper. Het zijn namelijk basisartsen die niet de 4-jaar-durende opleiding hebben gevolgd en niet de beschermde titel bedrijfsarts mogen dragen. Maar ze oordelen wel over de arbeidsongeschiktheid van uw personeel. Als ware het echte bedrijfsartsen.

6. Casemanager is ondergeschikt

Bij de arbodienst is de bedrijfsarts leading, een slechte zaak natuurlijk. Want zoals een casemanager nooit op de stoel van de bedrijfsarts moet gaan zitten, moet dat andersom ook niet gebeuren.

7. Waar betaalt men voor?

Als werkgever betaalt men de rekeningen. Waar betaald men eigenlijk voor? De bedrijfsarts moet neutraal zijn en geen partij kiezen tussen werkgever en werknemer. Is het niet logischer iemand te betalen die primair het werkgeversbelang behartigt?

8. Ondoorzichtig netwerk

Dringende adviezen om toch echt een mediator bij het verzuimgesprek te betrekken. “Wij raden u die en die aan!”.

9. Hoog personeelsverloop

Een vast contactpersoon is altijd lekker. Jammer dat het verloop bij grotere bedrijven altijd zo hoog is.

arbodienstcontract opzeggen

10. Je bent niet belangrijk voor ze

Kies business partners die bij u bedrijf passen. Als een klein bedrijf bij grote logge organisatie aangesloten is, kost je dat onnodig veel tijd, geld en energie. Kies dienstverleners voor wie jij belangrijk bent. Die jouw bedrijf er graag bij willen als klant. En dat niet alleen zeggen, maar daar ook naar handelen. En niet alleen in de periode vlak voor een contractverlenging. Maar 365 dagen per jaar.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ziekteverzuim

Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart