Loonsanctie: 3e ziektejaar
In de wet of cao staat beschreven hoeveel salaris een werkgever verschuldigd is gedurende het eerste en tweede ziektejaar. Uiteraard mogen werkgever en werknemer een, voor de werknemer gunstigere regeling overeenkomen. Bij een eventueel derde ziektejaar, bij een loonsanctie opgelegd door het UWV, moet de werkgever ook gedurende de periode salaris betalen. De hoogte van het salaris gedurende het derde ziektejaar is niet geregeld in de wet.
Casus kantonrecht Zwolle
In een casus bij de Kantonrechter te Zwolle is geoordeeld dat de werkgever in het derde ziektejaar het wettelijk minimum dient te betalen, ook indien de werknemer tijdens het tweede ziektejaar een hoger salaris heeft ontvangen. Slechts onder bijzondere omstandigheden zou het betalen van het wettelijk minimum in strijd zijn met goed werkgeverschap volgens de kantonrechter.
Casus kantonrecht Nijmegen
Recent heeft de Kantonrechter Nijmegen een ander oordeel gesproken. Deze kantonrechter is uit gegaan dat uit de wet niet blijkt waarom een werkgever slechts het wettelijk minimum dient te betalen gedurende het derde ziektejaar indien de werknemer gedurende het tweede ziektejaar een hoger salaris heeft ontvangen. De kantonrechter ziet niet in waarom de hoogte van het salaris gedurende de loonsanctie anders zou zijn dan de periode daarvoor. De werkgever is dan ook gehouden om het voor het tweede ziektejaar overeengekomen salaris te voldoen.
In beide zaken had de werknemer een hoger salaris ontvangen gedurende het tweede ziektejaar dan het wettelijk minimum. De kantonrechter Zwolle oordeelde echter dat de werknemer slechts recht had op dit wettelijk minimum, terwijl de kantonrechter Nijmegen oordeelde dat de werknemer recht had op een salaris zoals werkgever en werknemer waren overeengekomen voor het tweede ziektejaar.
Personeelshandboek
Om eventuele discussies te voorkomen is het verstandig om in de arbeidsovereenkomst of een personeelshandboek een regeling op te nemen dat, ingeval er een loonsanctie is opgelegd, gedurende het derde ziektejaar slechts het wettelijk minimum betaald wordt.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ziekteverzuim
Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:
- Re-integratie eerste spoortraject
- Re-integratie tweede spoortraject
- Advies rondom Wet Verbetering Poortwachter
- Bekijkt u vooral ook onze HRM vraagbaak ziekte en verzuim
Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.