Betrek medewerker bij keuze reintegtratiebureau
Voor de werkgever is het al vervelend indien een werknemer het zogenaamde 2e spoortraject in moet. De werknemer is dan over het algemeen al 1 jaar in de ziektewet. Het 2e spoortraject is vaak het vervolg hierop, het is in het kader van de Wet poortwachter ook een verplichting. Voor een goed 2e spoortraject staat minimaal 6 maanden begeleiding. Er zijn werkgevers die nog in zee gaan met partijen die voor 3 maanden offreren, veelal bij moeilijk bemiddelbare medewerkers.
Leg werkgever geen reintegratiecoach op!
Recent hebben wij nog een werkgever gesproken die ook die keuze had gemaakt, liet zich in deze leiden door zijn verzekeraar om een keuze te maken door een aan hun gerelateerde partner. Echter nadat het 2e ziektejaar voorbij was kreeg de werkgever ook het 3e ziektejaar voor de kiezen, de zogenaamde sanctie van het UWV voor onvoldoende inspanningen van werkgever. In de rapportage stond dan ook expliciet aangegeven dat de 3 maanden tekort waren, goedkoop maakt dus duurkoop. Met de wetenschap dat de werkgever het 2e spoortraject opnieuw moet uitvoeren zijn wij de casus gaan volgen. De betreffende werknemer
werd door werkgever uitgenodigd om met een consultant van een bureau kennis te maken inzake hun aanpak met betrekking tot het 2e spoortraject. Ook dit bureau was gefaciliteerd door de verzekeraar van werkgever. Tijdens het kennismakingsgesprek ontstond er al snel irritatie, zowel werkgever als werknemer hadden er geen goed gevoel bij, en geen goed gevoel kan ook geen geluk betekenen. Op initiatief van werknemer is er bij werknemer een ander bureau in beeld gekomen, zowel werknemer als bureau hadden een goed gevoel bij elkaar en dachten iets voor elkaar te kunnen betekenen dan wel iets toevoegen.
De basis is vertrouwen
Op verzoek van werkgever heeft desbetreffende consultant gesproken met werkgever en aangegeven hoe de aanpak zou zijn en welke kansen er lagen. Werkgever bleef bij het advies van verzekeraar om het door hun gefaciliteerde bureau te blijven. Werknemer en diens partner hebben op diverse manieren werkgever aangegeven dat de werknemer geen vertrouwen had in het bureau en graag gebruik wilde maken van de diensten van het door werknemer benaderde bureau. Helaas bleef werkgever bij zijn standpunt, of het standpunt van de verzekeraar, ondanks dat er geen prijsverschil was etc. Wij denken dat de keuze van werkgever niet verstandig is want werknemer stapt met tegen zin het traject in, zal wellicht wantrouwend blijven en zijn gelijk dan wel bevestiging zoeken, kans op geluk is klein.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ziekteverzuim
Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:
- Re-integratie eerste spoortraject
- Re-integratie tweede spoortraject
- Advies rondom Wet Verbetering Poortwachter
- Bekijkt u vooral ook onze HRM vraagbaak ziekte en verzuim
Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.