Aanpak van arbeidgerelateerde psychische klachten, nu nog belangrijker
Met ingang van 2013 hebben de zorgverzekeraars besloten dat behandeling van arbeid gerelateerde psychische klachten, zoals burn-out, RSI of overspannenheid niet langer aangemerkt worden als verzekerde zorg. De zorgverzekeraar legt de verantwoordelijkheid voor het voorkomen en verhelpen van deze klachten bij de werkgever. Het is daarom steeds meer van belang om werknemers gezond en mentaal fit te houden middels duurzame inzetbaarheid. Maar wat is duurzame inzetbaarheid eigenlijk en hoe kan dit bereikt worden binnen een organisatie?
Gedeelde verantwoordelijkheid
Arbeid gerelateerde psychische klachten worden meestal veroorzaakt door de combinatie van een stressvolle werksituatie en de denkpatronen van de werknemer. Er is een gedeelde verantwoordelijkheid, zowel in de herkenning van de signalen als in het werken naar een oplossing. Maar hoe kunnen psychische klachten in een vroeg stadium worden gesignaleerd? Wanneer wordt gezonde stress ongezond?
Preventie
Zoek samen met de cliënt naar een oplossing om haar of zijn leven zodanig in te richten zodat er weer een balans ontstaat. Met name die balans in en op het werk. Dit kunnen zowel preventieve als re-integratie trajecten zijn.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ziekteverzuim
Partner Personeel & Organisatieadvies verzorgt begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. U kunt bij ons terecht voor:
- Re-integratie eerste spoortraject
- Re-integratie tweede spoortraject
- Advies rondom Wet Verbetering Poortwachter
- Bekijkt u vooral ook onze HRM vraagbaak ziekte en verzuim
Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vak. Voordeel is dat u in gesprek gaat met een vakprofessional met veel praktijkervaring. We kennen het klappen van de zweep en kunnen daardoor buitengewoon gericht adviseren en handelen.