Richtlijnen ten aanzien van telefoneren en internetgebruik
Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert u om in uw personeelshandboek regelgeving vast te stellen ten aanzien van telefoneren, telefoongebruik en het gebruik van internet. Ook Richtlijnen gebruik social media horen in het personeelshandboek.
Telefoongebruik
Inzake het telefoongebruik en telefoneren is het van belang wat u als organisatie voor ogen hebt:
- mag de medewerker de zakelijke mobiele telefoon gebruiken voor privé-doeleinden?
- mag de medewerker gebeld worden op zijn eigen privé telefoon?
De vraag is altijd: waar ligt de grens? Daarom is het toch goed om de werknemer op de hoogte te stellen bijvoorbeeld van het feit dat telefoonrekeningen van bedrijfstelefoons worden gecontroleerd aan de hand van specificaties. Een afspraak voor het personeelshandboek kan zijn dat wanneer blijkt dat er onrechtmatig (privé) gebruik gemaakt wordt de kosten ingehouden worden op het salaris van de medewerker.
Internetgebruik
Ten aanzien van internetgebruik is het goed om vast te stellen dat internetgebruik alleen is toegestaan voor zakelijke doeleinden. Dat kan ook gelden wanneer de medewerker een laptop tot zijn beschikking heeft die meegenomen wordt naar huis.
In ieder geval is het goed om het volgende vast te leggen:
- het is niet toegestaan tijdens werktijd via internet te chatten en/ of pornografische sites te bekijken
De digitalisering zorgt voor een omwenteling. Want hoe gaat u bijvoorbeeld om met WhatsApp binnen uw bedrijf? Mag de medewerker onder werktijd Whatsappen? Of hebt u bedrijfsmatig een WhatsApp groep en hoe moet de medewerker daarmee omgaan vindt u? Steeds weer blijkt dat een personeelshandboek maatwerk is en voortdurend geactualiseerd moet worden.
Lees ook: onderwerpen voor het personeelshandboek
Verwante informatie
HRM Advies
Partner Personeel & Organisatieadvies biedt begeleiding bij het opzetten en onderhouden van personeelsdossiers en het opstellen van uw personeelshandboek. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.