Bellen achter het stuur tijdens werktijd ..
Een werknemer krijgt een boete vanwege bellen achter het stuur tijdens werktijd. De werknemer rijdt in een bedrijfsauto van de zaak. Een werknemer wordt op heterdaad betrapt terwijl hij belt in de auto? Hoe gaat u hier als werkgever mee om?
Een boete voor telefoneren tijdens het rijden
Algemeen bekend is dat bellen achter het stuur niet is toegestaan, tenzij dit handsfree gebeurd. Gevolg is bij aanhouding een boete van € 230,-. Eigen risico normaal gesproken. Maar wat als dit gebeurd in tijd van de baas. Wat als een werknemer belt tijdens het rijden terwijl hij/zij beroepshalve personen vervoerd? De gevolgen kunnen enorm zijn. Wat doet u als werkgever?
Praktijkvoorbeeld: op heterdaad betrapt
Recent kwamen collega’s van een vervoersmaatschappij in actie. Een collega was ontslagen omdat hij onder het rijden met zij mobiele telefoon had gebeld. Om verdere problemen in de organisatie te voorkomen besloot men het ontslag terug te draaien. Ondanks dat het bellen was vastgelegd op een camera. Een aantal dagen later ontvangt men een twitterbericht van een passagier met de melding dat zijn chauffeur zit te bellen achter het stuur terwijl hij door de drukke straten van een centrum rijdt. De organisatie heeft de chauffeur direct disciplinair geschorst en hem in de gelegenheid gesteld om uitleg te geven over het incident.
Camerabeelden en twitter als bewijs
De chauffeur geeft in een verklaring aan dat hij beide voorvallen niet kan herinneren, echter de organisatie confronteert de chauffeur met de camerabeelden en de twitterberichten. Op de beelden is duidelijk te zien dat de chauffeur mobiel belt en dat hij het voertuig instapt met een brandende sigaret. Deze gooit hij even later weer de wagen uit. De chauffeur was al eens officieel berispt vanwege roken in het voertuig.
Ontslag op staande voet
Na het tonen van deze beelden gaat de werkgever over op ontslag op staande voet. Het vertrouwen in de werknemer is totaal verdwenen, omdat hij tot twee keer toe niet de waarheid heeft verteld. Ook het rookgedrag wordt daarbij meegenomen. Uiteraard protesteert de werknemer. Hij geeft aan dat de opnames niet legitiem zijn omdat er geen melding van gemaakt is.
Werknemer naar kantonrechter:
De werknemer stapt naar de kantonrechter om het ontslag nietig doen verklaren. Echter komt hij van een wel heel koude kermis thuis. De kantonrechter constateert dat de man de beschuldigingen nauwelijks serieus heeft genomen. Het vertrouwen is ernstig geschonden. Ook over het roken heeft hij niet de waarheid gesproken. En nadat de werkgever nog expliciet na het incident met de andere chauffeur had gezegd dat bellen in het voertuig niet getolereerd wordt, had hij beter moeten weten. Ook dit rekent de rechter hem zwaar aan. Het contract wordt ontbonden zonder vergoeding.
Wat kunnen wij voor u doen?
Partner Personeel en Organisatieadvies heeft de expertise in huis om u te begeleiden in zaken als deze. Om te voorkomen dat er fouten in het proces sluipen raden wij u in alle gevallen een deskundige adviseur in te schakelen. Wij bepalen samen met de werkgever de richting. Wij verzorgen de gesprekken en de verslaglegging waardoor het dossier altijd actueel is.
Meest gelezen artikelen
De eerste stap
Wilt u zich geen zorgen meer hoeven te maken over uw personeelsdossier of andere personeelszaken? Sluit een abonnement af bij Partner Personeel en Organisatieadvies.
Onze diensten
Advies
Partner Personeel & Organisatieadvies kan u behulpzaam zijn bij het opzetten van uw personeelsdossiers maar ook bij de begeleiding van de ontslagaanvraag.
Vragen?
Hebt u vragen of wilt u meer inhoudelijke informatie ontvangen? Neem nu contact met ons op.