Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Geen proeftijd bij de tijdelijke arbeidsovereenkomst

Nu de Wet werk en Zekerheid definitief is, vervalt de proeftijd voor de tijdelijke arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter. Dat heeft nogal gevolgen voor de werkgever omdat het niet meer mogelijk is de medewerker te laten proefdraaien.

Niet rechtsgeldig

Werkgevers die in een arbeidsovereenkomst van zes maand of korter toch een proeftijd opnemen kunnen in de problemen komen. Allereerst is het zo dat de proeftijd dan niet geldig is.

Ontslagen in de proeftijd?

Werknemers die in proeftijd ontslag krijgen terwijl de nieuwe regel van kracht is, zijn dan niet geldig ontslagen. Want de werkgever mocht helemaal geen proeftijd in acht nemen. Dat betekent dat de werkgever alsnog loon moet doorbetalen tot het einde van hun contract.

Geen proeftijd in arbeidsovereenkomst

Gevolgen

De gevolgen van deze maatregel kan aanzienlijk zijn voor werkgevers. Wanneer u een medewerker in dienst neemt die uiteindelijk in de eerste weken niet goed functioneert, zal blijken dat u loonbetaling moet doen voor de gehele periode zelfs al stuurt u de medewerker naar huis. De werving- en selectie van nieuwe medewerkers ook met een tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt dus steeds belangrijker.

Hoe kun je hiermee omgaan?

Ons advies is het (eerste) contract voor langer dan zes maanden te sluiten zodat er toch een proeftijdbeding opgenomen kan worden. Immers, bij een contract korter dan zes maanden loont het veelal niet om een uitgebreide screening uit te voeren. Lees ook: tips en advies bij proeftijd tijdelijk personeel.

Check uw arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten zijn onderhevig aan veranderde wet- en regelgeving. Wanneer u al jaren met hetzelfde model arbeidsovereenkomst werkt, kan het gebeuren dat deze niet meer actueel zijn. Check uw arbeidsovereenkomsten daarom en actualiseer ze van tijd tot tijd.

Tips en advies proeftijd bij de tijdelijke arbeidsovereenkomst

Hoe ga je om met de nieuwe situatie ontstaan door de Wet Werk en Zekerheid waardoor er geen proeftijd mag worden afgesproken bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten van zes maand  of minder. Zeker in het Midden- en kleinbedrijf zorgt de Wet Werk en Zekerheid voor hoofdbrekens bij de ondernemer. Immers bedrijven die veel gebruik maken van tijdelijke werknemers krijgen nog meer risico's wanneer ze bij tijdelijke contracten geen proeftijd kunnen afspreken. Denkt u aan bedrijven uit de horeca of de schoonmaakbranche. Als ondernemer moet u dus heel goed weten wat u wel en niet doet.

Tips en advies

Partner Personeel & Organisatieadvies kan u bijstaan met praktisch tips en adviezen maar het vraagt maatwerk. U kunt bijvoorbeeld aan de volgende maatregelen denken:

  • U kunt overwegen om een contract af te sluiten van 6 maanden en 1 dag waardoor u wel een proeftijd mag afsluiten.
  • Het is te overwegen om met een kortdurend arbeidscontract van een maand of twee maand te starten. Uiteraard heeft dit invloed op de ketenbepaling.
  • Uitzendconstructies worden weer veel aantrekkelijker en u zou kunnen overwegen om de medewerker eerst op uitzendbasis in dienst te nemen

Alle constructies die u kiest hebben haken en ogen oftewel voordelen en nadelen. Daarom is maatwerk geboden.

Proeftijd in arbeidsovereenkomst

Waarom een proeftijd?

Een proeftijd geeft u gelegenheid om binnen korte tijd te bekijken of een medewerker geschikt is voor de functie maar ook of hij/zij binnen uw organisatie past, voldoende kennis en ervaring heeft etc. De juiste selectieprocecure ook bij tijdelijk personeel wordt dus steeds belangrijker.

Verwante informatie

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart