Wijzigingen 2017: Arbeidsrecht en Sociale zekerheid
In 2017 zullen er weer een aantal wijzigingen gaan plaatsvinden in het arbeidsrecht en de sociale zekerheid. Hierbij zullen wij in hoofdlijnen de belangrijkste wijzigingen benoemen.
Wijziging in de No-riskpolis 56+
Met de no-riskpolis wordt de werkgever beschermt tegen kosten van de ziektewet. De eerste 5 jaar, na indiensttreding van de medewerker, hoeft de werkgever geen 2 jaar loon door te betalen. De werknemer krijgt dan een uitkering in plaats van dat de werkgever het loon moet door te betalen.
De no-riskpolis voor oudere werklozen is verlaagd naar nu vanaf 56 jaar waar dat voorheen 62 jaar was.
Lage inkomensvoordeel
Het lage inkomensvoordeel (de LIV) is een vergoeding die men kan aanvragen voor het in dienst nemen van werklozen of mensen met een arbeidsbeperking.
Vanaf 1 januari 2017 kan men maximaal €2.000,- voordeel per medewerker ontvangen, echter dit is afhankelijk van het aantal gewerkte uren per jaar.
Wet aanpak schijnconstructies
Bekende schijnconstructies zijn de manieren van werkgevers om onder het betalen van het minimumloon uit te komen, zo kan men denken bijvoorbeeld de lunch aftrekken van het minimumloon of financiële sancties opleggen voor rare zaken.
Vanaf januari 2017 wordt er een strengere controle uitgevoerd op de lonen van medewerkers. Zij hebben namelijk altijd recht op het minimumloon, ook na aftrek van bijvoorbeeld maaltijdkosten.
Uitstel handhaving wet DBA
De wet DBA wordt voorlopig uitgesteld
Uitstel wijzigingen Arbowet
De wijzigingen omtrent de Arbowet zijn uitgesteld tot juli 2017. De nieuwe Arbowet houdt zich vooral bezig met voorkomen van ziekte en arbeidsongevallen. De belangrijkste wijzigingen zijn onder andere het recht op een open spreekuur met een bedrijfsarts, het recht op een second opinion van een bedrijfsarts, de bedrijfsarts moet iedere werkplek kunnen bezoeken en meer rechten voor de inspectie SZW voor de handhaving en sanctionering van de Arbowet.
Verder dient men afspraken over de arbodienstverlening per 1 juli vast te leggen in een basiscontract arbodienstverlening.
De gecombineerde WGA premie
Er zal geen onderscheid meer gemaakt worden tussen tijdelijke en vaste dienstverbanden bij het bepalen van de WGA premie.
Te laat met de WIA aanvraag.
Bij een te late aanvraag van een WIA uitkering kan de loonbetalingsperiode voor werkgevers die eigen risico drager zijn, verlengd worden met 2 jaar.
Verhoging transitievergoeding
De maximale transitievergoeding is verhoogd naar €77.000,-