Tijdelijke wijzigingen inzake WIA
Als een werknemer een WIA-aanvraag doet, dan moet standaard een re-integratieverslag (RIV) meegezonden worden. In de RIV staan de re-integratie-activiteiten beschreven van de werkgever en de werknemer in de eerste twee jaar van de ziekte. Het UWV toetst of de werkgever beschreven re-integratie-inspanningen en de poortwachtersverplichtingen voldoende zijn nagekomen. Als dit niet het geval is, dan legt het UWV een extra loondoorbetalingsverplichting van maximaal 52 weken op. Als de werkgever aangeeft dat door de coronacrisis bepaalde inspanningen niet verricht konden worden, dan zal het UWV coulance en/of maatwerk overwegen. Maar bedenk dat het opleggen van een loondoorbetaling als optie gewoon intact blijft.
Claimbeoordeling WIA en loondoorbetaling tijdens corona
Bij voldoende re-integratie-inspanningen, rekening houdend met de beperkingen van de coronacrisis, wordt de claimbeoordeling WIA gewoon opgestart en afgerond. In het geval dat wel een loondoorbetaling is opgelegd maar de werkgever meent dat de herstel-inspanningen stagneren door de coronacrisis, dan kan een bekortingsverzoek loondoorbetaling aangevraagd worden. Als het UWV meegaat met de argumenten van de werkgever dan wordt de loondoorbetalingsverplichting beëindigd en wordt de claimbeoordeling WIA alsnog opgestart en afgerond.
Landelijke Loonsanctie Commissie
Bij het UWV is een Landelijke Loonsanctie Commissie (LLC) ingesteld. Het doel is om landelijke uniformiteit te borgen bij het opleggen van loondoorbetalingen en via praktijkgevallen het toetsbeleid bij te stellen. Dit beleid is terug te vinden in de Werkwijzer Poortwachter die aangeeft hoe het UWV de RIV toetst. Voor bezwaarzaken is er tevens een bezwaar-LLC ingericht. De LLC waakt over de grenzen van redelijkheid in relatie tot de coronacrisis. Maar het LLC zal ondanks de coronacrisis ook beoordelen in welke gevallen toch een loondoorbetaling moet worden opgelegd en hierover maandelijks rapporteren.
Deskundigenoordeel tijdens corona
Ook tijdens de Covid-19 periode kunnen er door werkgevers en werknemers deskundigenoordelen worden aangevraagd. Het UWV zal deze zoveel mogelijk op afstand en op basis van stukken uitvoeren. Creatieve oplossingen zijn hierbij mogelijk. Maar niet in alle gevallen zal het mogelijk zijn om tot een inhoudelijk oordeel te komen. Denk dan aan een noodzakelijk fysiek spreekuur bij een verzekeringsarts. Dan kan de werkgever bij latere RIV-beoordelingen niet worden verweten dat er bij impasse / stagnerende re-integratie geen deskundigenoordeel is aangevraagd gedurende deze Covid-19-periode.