Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Vanaf 01 juli 2017 nieuwe regels inzake het Basiscontract Arbozorg

Vanaf 01 juli 2017 is een basiscontract Arbozorg verplicht dit als gevolg van een wijziging in de Arbowet. Het ministerie van SZW heeft een minimale inhoud van dit contract vastgesteld. Het afgesloten basiscontract dient de instemming te hebben van de Ondernemingsraad en deze overeenkomst kan door de Inspectie van SZW worden gecontroleerd.

Geen voorbeeldcontract

In tegenstelling tot andere modelcontracten komt er voor het Basiscontract geen voorbeeldcontract maar geeft men aan wat er minimaal in geregeld moet zijn voor zowel de rechten en plichten voor de werkgever, de werknemer als de bedrijfsarts. Uiteraard staat het werkgevers vrij om meer te regelen, er wordt dan gesproken over een ‘basispluscontract’. Hierbij kan men denken aan regelingen over de leefstijl van medewerkers en het regelen van toegang tot een vertrouwenspersoon.

Wat staat in het basiscontract

Wat moet men minimaal te regelen in basiscontract; In het basiscontract moet staan beschreven waar de werkgever zich in ieder geval laat ondersteunen door een bedrijfsarts, veiligheidsdeskundige, arbeidshygiënist en/of de arbeids- en organisatiedeskundige:

Concrete zaken

Een aantal andere concrete zaken zijn;

Ziekteverzuimbegeleiding

Deskundige begeleiding bij ziekte. Hierbij gaat het om het bevorderen van re-integratie bij verzuim wegens ziekte of gebrek. Toetsen van en adviseren over de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) De RI&E is een middel om de gezondheid en veiligheid binnen een organisatie te bevorderen.

Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)

Het PAGO is gericht op het regelmatig onderzoeken van arbeid gerelateerde gezondheidsrisico’s. Werkgevers zijn verplicht een PAGO aan te bieden, werknemers bepalen zelf of zij hiervan gebruik willen maken.

Aanstellingskeuring

Een aanstellingskeuring wordt uitgevoerd om de medische geschiktheid van de sollicitant te onderzoeken. Een werkgever mag alleen in specifieke, uitzonderlijke gevallen een werknemer laten keuren.

Toegang tot bedrijfsarts

In het basiscontract moet geformuleerd staan hoe de toegang tot de bedrijfsarts is geregeld.

Overleg met OR en preventiemedewerker

In het basiscontract moet worden omschreven hoe het overleg van de bedrijfsarts met de preventiemedewerker en de ondernemingsraad (OR) is geregeld.

Bezoek van de werkplek

De bedrijfsarts moet iedere werkplek kunnen bezoeken.

Second opinion

De werknemer moet de mogelijkheid hebben om een second opinion bij een andere bedrijfsarts aan te vragen indien hij twijfelt aan een gegeven advies. De kosten voor de second opinion zijn voor rekening van de werkgever.

Klachtenprocedure

Iedere bedrijfsarts of arbodienst moet een duidelijke werkwijze of procedure hebben die beschrijft hoe en waar de werknemer eventuele klachten over de dienstverlening door de bedrijfsarts kan indienen.

Melden beroepsziekten

Een bedrijfsarts moet tijd kunnen besteden aan het opsporen, onderkennen, diagnosticeren en melden van beroepsziekten.

Advisering over preventie

De advisering over preventie aan de werkgever door de bedrijfsarts moet in het contract staan.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart