Versterking adviesrecht optie bij overname
Ministerie van Financiën is recent geschrokken van recente overname pogingen van grote Nederlandse bedrijven zo als PostNL en Unilever. De roep is groot om bedrijven meer mogelijkheden te bieden om zichzelf daartegen te beschermen. In dat kader is men van mening dat ondernemingsraden er meer over te zeggen moeten krijgen.
Slechte bescherming
Ook binnen de PvdA is het een hot item en volgens Dijsselbloem zijn een aantal bedrijven slecht beschermd tegen een buitenlandse overname en het zijn aantrekkelijke doelwitten, want ze hebben veel geld in kas en dat geven ze niet uit aan investeringen.
Protectionisme
Lange tijd gold het, ook voor de PvdA, als 'protectionisme' om overnames iets in de weg te leggen. Dat was bijvoorbeeld ook zo bij biedingen op ABN Amro (geslaagd) en KPN (niet geslaagd). Na het overnamebod van Kraft Heinz op Unilever is daar kennelijk verandering in gekomen.
Naar nu blijkt is men van mening dat Nederland zijn "naïviteit" moet afschudden.
Nationale veiligheid
Dijsselbloem wil dat Nederland verder gaat dan een wetsvoorstel wat Economische Zaken heeft neergelegd. Dat voorstel richt zich op het weren van overnames in de telecomsector, omdat die gevoelig zijn vanuit een oogpunt van nationale veiligheid.
In het persverklaring wil Dijsselbloem dat buitenlandse overnamevoornemens, ook als die zich niet op telecombedrijven richten, te laten toetsen door een overheidscommissie die bekijkt of Nederlandse belangen ermee gediend zijn of niet.
Ook zinspeelt men op versterking van het adviesrecht van ondernemingsraden.