Zwangerschapsverlof
Wellicht heeft u weleens iets gehoord over zwangerschapsverlof, ziek tijdens zwangerschap of ziek als gevolg van zwangerschap. Wanneer u daar als werkgever voor het eerst mee te maken krijgt kan het een lastige materie zijn om de juiste stappen te doorlopen. Het is belangrijk om even aandacht te besteden aan de mogelijkheden en onmogelijkheden indien één van uw werkneemsters het blijde nieuws komt vertellen. Werkgevers laten onbedoeld vaak geld liggen. Hierbij de mogelijkheden voor u op een rijtje;
Aanvraag indienen voor het Zwangerschapsverlof
Indien uw werkneemster zwanger is, heeft zij rond haar bevalling recht op zwangerschapsverlof van 16 weken en een zwangerschapsuitkering van UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
Deze uitkering kunt u aanvragen bij het UWV. Indien de aanvraag is toegekend ontvangt u tijdens deze periode een uitkering van het UWV en u betaalt tijdens het verlof gewoon het loon door.
Om vast te kunnen stellen wanneer de uitkering moet ingaan dient u aan de werkneemster te vragen wanneer zij met verlof wil gaan. Het verlof kan ingaan op elke dag in de periode tussen de 6 en 4 weken vóór de dag na de vermoedelijke bevallingsdatum. De aanvraag bij het UWV dient u dan in te dienen in de periode tussen de 4 en 2 weken voor de ingangsdatum van het verlof.
Het UWV kan u vragen om bij de aanvraag ook een zwangerschapsverklaring mee te sturen. Deze verklaring dient uw werkneemster aan te vragen bij de verloskundige. Op deze aanvraag staat de vermoedelijke bevallingsdatum vermeld. Bewaar deze verklaring minimaal 1 jaar in het personeelsdossier van uw werkneemster.
Ziek als gevolg van de zwangerschap
Indien de werkneemster, als gevolg van haar zwangerschap, ziek wordt voor haar verlofperiode, of zij moet op advies van haar arts rust houden, dan kunt u bij het UWV een uitkering krachtens de ziektewet aanvragen.
U ontvangt dan een uitkering vanaf de eerste ziektedag, de eerste dag waarop werkneemster ziek is en loopt door tot de dag dat de werkneemster weer het werk hervat.
Indien de werkneemster ziekt wordt tijdens de periode van het zwangerschapsverlof hoeft u deze uitkering niet aan te vragen. Zij krijgt dan geen Ziektewetuitkering. U ontvangt de voor haar aangevraagde zwangerschapsuitkering (WAZO) en betaalt haar loon door.
Ook als de zwangerschap van uw werknemer eerder stopt, zoals bij een miskraam, abortus of vroeggeboorte, krijgt zij een uitkering. Het moment waarop de zwangerschap eindigt, bepaalt welke uitkering uw werknemer krijgt.
Mocht onverhoopt de zwangerschap tijdens de eerste 24 weken eindigen, dan ontvangt de werkneemster geen zwangerschapsuitkering. Meldt de werkneemster zich dan ziek bijvoorbeeld als gevolg van een miskraam of abortus, dan kunt u bij het UWV een Ziektewetuitkering voor haar aanvragen. Geef bij deze aanvraag aan dat de zwangerschap voortijdig is geëindigd.
Na een zwangerschapsverlof van 16 weken gaat uw werknemer weer aan het werk. Er zijn ook andere situaties mogelijk na het verlof. Het verlof kan langer duren door een late bevalling. Of uw werknemer is ziek na de bevalling of wil minder werken en ouderschapsverlof opnemen.
Ziek na de verlofperiode
Mocht de werkneemster na het zwangerschapsverlof nog niet kunnen werken en het komt door ziekte die het gevolg is van de zwangerschap of bevalling dan kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziekmelden bij u. Als werkgever vraagt u bij het UWV voor haar de Ziektewetuitkering aan. De uitkering is 100% van het dagloon en uw werknemer krijgt deze maximaal 2 jaar.
Let bij dit laatste goed op! Heeft uw werknemer ook maar één dag na haar zwangerschapsverlof gewerkt, dan kan u als werkgever géén Ziektewetuitkering aanvragen. Immers, dan is de ziekte niet aansluitend! En ook als de ziekte wél aansluit op de verlofperiode en geen oorzaak heeft in de zwangerschap of bevalling, dan kunt u ook geen Ziektewetuitkering aanvragen.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ziekteverzuim
Partner Personeel & Organisatieadvies kan zorgen voor begeleiding bij ziekte of verzuimvraagstukken maar ook bij het ontwikkelen van verzuimbeleid. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.