Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Bent u ontslagen (ontslag op staande voet)?

Bent u ontslagen van uw werk? Is er sprake van ontslag op staande voet? Hebt u geen idee wat u nu moet doen? In dit artikel geven wij je achtergrondinformatie en een oplossing voor jouw vragen. Wordt een werknemer op staande voet ontslagen dan heeft hij twee mogelijkheden tot actie. Wij hebben de opties op een rijtje gezet:

Berusten in het ontslag

De eerste optie is de meest simpele optie. U berust in het ontslag en kiest voor de bijbehorende financiele vergoeding (transitievergoeding).

Aanvechten ontslag

Vindt u dat de werkgever u onrecht heeft aangedaan met het ontslag dan kunt u zelf naar de kantonrechter stappen. Hier dient u een verzoek in om het ontslag nietig te verklaren. Hier staat een termijn voor van twee maanden.

Als de rechter uw verzoek inwilligt dan wordt het ontslag teniet gedaan en blijft u, als werknemer, gewoon in dienst. Ook hebt u recht op loon (ook over de twee maanden dat u thuis zat). U kunt een wedertewerkstelling aanvragen via de rechter. Kent de rechter deze toe, dan moet de werkgever de werknemer tot zijn werk toelaten.

Ontslag op staande voet gekregen? Wat nu?

Schadevergoeding wegens onregelmatige opzegging

Kiest u ervoor het onterechte einde van het dienstverband te accepteren dan kunt u bij de rechter een verzoek indienen voor een schadevergoeding. Als motivatie neemt u de onregelmatige opzegging van uw contract. Ook kunt u een verzoek indienen voor een billijke vergoeding of een transitievergoeding. De transitievergoeding is alleen mogelijk wanneer u al twee jaar in dienst bent.

Rol van de werkgever

Als werkgever is het zaak goed na te denken over de beslissing iemand op staande voet te ontslaan. Vaak is het in zo’n geval de moeite waard eerst te proberen om er met de medewerker individueel uit te komen door middel van een beëindigingovereenkomst  met wederzijds goedvinden.

Zie ook: voorwaarden ontslag op staande voet

Wat is ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is in feite een opzegging van de arbeidsovereenkomst (meestal door de werkgever) met onmiddellijke ingang. Er wordt dus geen opzegtermijn in acht genomen. Het ontslag kan zowel mondeling als schriftelijk gegeven worden. Vaak wordt het ontslag op staande voet eerst mondeling gegeven, gevolgd door een schriftelijke bevestiging.

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt sollicitiatietraining,  outplacement en tweede spoor re-integratie. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.


Deskundig personeelsadvies?

Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij helpen je graag.

Neem direct contact opDeskundig personeelsadvies

 

* Geen zorgen, je bent vrij om te kiezen

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart