Onderzoek plicht werkgever bij emotioneel ontslagverzoek
Mocht een werknemer of werkneemster in een emotionele bui haar ontslag indienen dan dient de werkgever te onderzoeken of men zich realiseerde wat de consequenties waren van het handelen. Ook dient de werkgever de werknemer of werkneemster enige tijd in de gelegenheid te stellen om op hun uiting terug te komen. Doet een werkgever dit niet dan schendt hij zijn onderzoek plicht. Het gebeurt weleens dat een werknemer in een emotionele bui zijn of haar ontslag in dient tijdens een hoogoplopende discussie of langdurig slepende kwestie. Vaak ziet de werkgever zijn kans schoon om hierop direct schriftelijk te reageren en het ontslag te bevestigen c.q. te formaliseren.
Recente uitspraak
Uit recente rechtspraak blijkt dat de werkgever terdege rekening dient te houden met het feit of de werkgever gerechtvaardigd kan vertrouwen op de verklaring van werknemer. Doet een werkgever dit niet dan wordt het onderzoek plicht geschonden en kan de werknemer via de kantonrechter het verzoek indienen het ontslagverzoek nietig te verklaren en loondoorbetaling vorderen.
Loondoorbetaling
Werknemer of werkneemster kan bij de kantonrechter doorbetaling van het loon vorderen tot aan de dag dat de arbeidsovereenkomst tussen partijen rechtsgeldig zal zijn geëindigd.
Consequenties van handelen
De kantonrechter kan oordelen dat de werkgever moest onderzoeken of werknemers zich realiseerden wat de consequenties waren van het handelen. Verder moet de werkgever werknemers enige tijd in de gelegenheid moeten stellen om op haar uitingen terug te komen.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie
Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.