Ook bij ontslag is er sprake van een rouwproces!
Voor de meeste mensen is werk heel belangrijk. Buiten het simpele gegeven dat men er zijn inkomen mee verdient zijn het ook de sociale contacten, de ontwikkeling in het vakgebied, de eigen ontwikkeling op persoonlijk vlak. En men spendeert er een groot deel van je dag en je leven aan.
Wie zijn baan dan kwijtraakt, verwacht is of onverwacht, dan vindt er onvermijdelijk het afscheid plaats, iets wat vaak gepaard gaat met rouw.
Rouw
Rouw is je houvast verliezen, rouw is ook een reactie op het verlies van iets wat van grote betekenis is geweest in het leven, vergelijkbaar met het gevoel wanneer men iemand is verloren, bijvoorbeeld door overlijden of het verbreken van een relatie.
Zo krijgt men dus ook te maken met rouw wanneer men de baan kwijtraakt. Vaak worden de gevoelens en emoties die gepaard gaan met ontslag niet direct herkend als rouw. Men heeft er wel last van maar vaak kan men niet direct plaatsen wat het is.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de mensen die een dergelijk verlies ervaart niet goed in staat is om er mee om te gaan. Vaak is er sprake van gevoelens van schaamte, schuld, boosheid, onmacht, frustratie, en zich niet gerespecteerd voelen.
Kenmerken
Rouw kan zich verder uiten in, hoofdpijn, spierpijn, last van de spijsvertering, nek- en schouderpijn, rugklachten, eczeem of piekeren, verminderde concentratie, dingen minder goed kunnen onthouden.
Gevoelens
Ook kunnen er emotionele klachten ontstaan zoals boosheid, opluchting, schaamte, spijt, gevoel van falen, angst voor de toekomst, somberheid, snel geïrriteerd.
Afleiding
Deze klachten kunnen zich uiten in gedragsveranderingen zoals roken, afleiding zoeken, (overdreven) actie, veel of juist niet slapen.
Ruimte bieden aan emtoies
Het is dan ook belangrijk dat men ruimte biedt aan de emoties. Het accepteren van de situatie, het erkennen en aanvaarden ervan is essentieel in het rouwproces om straks weer naar de toekomst te kunnen kijken. Als je hierin blijft hangen dan is het bijna niet mogelijk om vooruit te kijken en gemotiveerd op zoek te gaan naar een nieuwe baan.
Adviezen
Wat kan men doen als men mensen in de organisatie moet ontslaan, welke adviezen kan men geven?
- Neem de tijd om afscheid te nemen. Dat kun men doen door een afscheidsborrel- of etentje te regelen zodat men het werk en collega’s op een persoonlijke manier gedag kan zeggen. Is dit niet meer mogelijk dan kan dit het ook fictief of met een ritueel doen door een brief te schrijven
- Laat de gevoelens en emoties delen. Praten over de boosheid, het verdriet en het gevoel van onmacht geeft ruimte aan deze emoties. Door er niet over te praten krop men het alleen maar op en creëert vaak een tendens van piekeren en malen.
- Lees over rouw en wat het doet. Er is al veel geschreven over rouw en afscheid nemen, op alle vlakken. Het kan erg helpend zijn om hierover te lezen, zodat je het proces en de symptomen gaat zien en begrijpen. En vaak worden er praktische tips aangereikt die kunnen helpen deze pijnlijke situatie te verwerken.
- Kijk naar de positieve punten. Om te voorkomen dat je alleen nog maar de negatieve dingen kan zien, kan men een lijstje maken waarop men zoveel mogelijk positieve dingen opschrijft.
- Schakel de hulp in van een professionele loopbaan-/outplacementadviseur. Een loopbaanprofessional beschikt over basiskennis bij het onderwerp rouw en kan helpen bij het omgaan met het ontslag. Zodat men weer met zelfvertrouwen de volgende carrièrestap kan bepalen en realiseren.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie
Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.