Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Ontslag bij invordering rijbewijs door dronkenschap

Een rijbewijs is van bijzonder groot belang zeker in de functie van chauffeurs die werkzaam zijn in de transport & logistiek. Immers zonder rijbewijs kan de chauffeur zijn functie niet uitoefenen!

Rijontzegging wegens alocholgebruik

De invordering van het rijbewijs bij één van uw medewerkers kan dus verstrekkende gevolgen hebben zeker wanneer uw medewerker een functie vervult waarbij het noodzakelijk is om over een rijbewijs te beschikken. Onlangs maakten wij mee dat een beroepschauffeur in het weekend werd aangehouden door de politie. Wegens overmatig alcoholgebruik werd zijn rijbewijs voor 10 maanden ingevorderd waardoor hij zijn werkzaamheden niet meer kon uitoefenen gedurende deze periode.

Reden tot ontslag?

Als werkgever hebt u alle reden de medewerker te ontslaan wanneer aantoonbaar is dat een rijbewijs noodzakelijk voor het uitoefenen van de functie van de medewerker. In sommige gevallen is ontslag zonder om dringende reden mogelijk zonder ontslagvergoeding en zonder inachtneming van de opzegtermijn. U begrijpt wellicht dat het niet geldt voor uw receptioniste die van 8.00 tot 17.00 uur een kantoorfunctie vervult en op loopafstand van uw bedrijf woont.

Alcoholgebruik onder werktijd

Nog sterker is het voorbeeld van een beroepschauffeur die in toestand van dronkenschap met de hem toevertrouwde bedrijfswagen aangehouden werd. Of een bestuurder van een tankwagen die door zijn dronkenschap zijn eigen veiligheid en die van derden in gevaar bracht. Als werkgever staat u dan zeer sterk in uw schoenen om de medewerker ontslag te geven op staande voet.

Vervelende situatie

Vaak is bovenstaande zeer vervelend voor zowel werkgever als werknemer. De medewerker kan zijn baan verliezen maar ook als werkgever maakt u extra kosten door ontslag aan te zeggen en doordat u een nieuwe medewerker moet werven. In feite worden dus zowel werkgever als werknemer door deze situatie benadeeld.

Wilt u het oplossen?

Soms willen beide partijen graag tot een oplossing komen. Hierbij is het belangrijk om elkaars belangen goed onder ogen te zien.

  • Allereerst kunt u de medewerker helpen een klaagschrift op te stellen en te motiveren waarom het rijbewijs aan de betrokkene moet worden teruggegeven in verband met de noodzaak van werk. Wellicht kunt u daarmee de tijd van invordering verkorten.
  • In sommige gevallen is ontslag met wederzijds goedvinden een oplossing. Daarbij is het wel van belang dat u juridisch de zaak goed verwoord heeft in de beëindigingovereenkomst. Het voordeel voor de werknemer kan zijn dat zijn WW-uitkering niet in gevaar wordt gebracht.

We maakten zelfs mee dat werkgever en werknemer hebben afgesproken een nieuw dienstverband aan te gaan nadat de rijontzegging was opgeheven. Echter: u zult begrijpen dat u dit soort zaken niet kunt vastleggen.

Verwoording in het personeelshandboek

Toch is het van belang een richtlijn over alcoholgebruik op te nemen in het personeelshandboek. In alle gevallen staat u als werkgever sterker en is er duidelijkheid voor alle partijen.

Verwante informatie

HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie

Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart