Relaties op het werk: reden tot ontslag?
Het komt in onze praktijk nogal eens voor dat wij werkgevers aan de lijn kregen die geconstateerd hebben (of vermoeden) dat 2 werknemers een relatie met elkaar hebben. Vaak wordt ons gevraagd: is dit reden tot ontslag? Nu blijkt dat dit geen eenvoudige vraag is die je klip en klaar met 'JA' of 'NEE' kunt beantwoorden.
Recht op privacy
Een werkgever mag niet verbieden dat werknemers op de werkvloer een relatie aangaan. Daarmee wordt de privacy van de werknemer namelijk geschonden. Een werkgever mag in het personeelshandboek wel regelgeving opstellen waar werknemers zich ten aanzien van relaties op het werk aan moeten houden. Een werkgever kan bijvoorbeeld eisen dat werknemers de relatie melden, zodat een werkgever erop toe kan zien dat er geen belangenverstrengeling optreedt.
Wijsheid en communicatie is geboden!
Ons advies is in de eerste plaats: communiceer open met elkaar. Begrijp als werkgever en werknemer elkaars positie en belangen. Het voorkomt veel strijd en pijn. Want op zich is er natuurlijk helemaal niets mis mee dat een relatie op de werkvloer tot stand komt. Overigens: werknemersdienen zich realiseren dat rechters bij arbeidsconflicten vanwege ‘bedrijfsgevoelige' relaties, steeds meer geneigd zijn ook de werknemers hiervoor deels verantwoordelijk te houden.
Onbegrip en geen respect voor elkaars positie
Is er echter onbegrip en geen respect voor elkaars positie dan moet er gehandeld worden. U ziet dat het per situatie kan verschillen en daarom is het goed om u te laten adviseren.
Verwante informatie
HRM Advies inzake ontslag en reorganisatie
Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert bij de ontslagaanvraag, reorganisatie, arbeidsconflict etc. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.