Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Verslaafde werknemer?

Wat doe je, als je denkt, dat één van jouw medewerkers mogelijk een drank of drugsverslaving heeft. Leidinggevenden die te maken krijgen met verslaafde medewerkers weten hier vaak niet mee om te gaan, vaak is het een privé kwestie van de werknemer. Maar het met de werknemer bespreekbaar maken is een must.

Verslavingsproblematiek op het werk

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld één op de tien werknemers een verslavingsprobleem heeft. Dat kan van alles zijn maar alcohol komt het meest voor. Maar liefst een vijfde van de werknemers drinkt excessief, staat het gebruik van softdrugs hoog genoteerd en is gokken evenals het gebruik van sociale media een opkomende verslaving. Uiteindelijk zijn deze medewerkers minder productief op het werk. Werkgevers hebben niet altijd last van een verslaafde werknemer, het wordt een probleem als de verslaafde of zijn omgeving het zo ervaart. Maar iemand die niet van de drank of drugs kan afblijven, of de hele dag met sociale media bezig is, vormt op de werkvloer al snel een probleem.

Verslavingen ziekteverzuim

Mensen met een verslaving melden zich vier keer vaker ziek, sluiten zich af van hun collega’s of proberen deze te ontwijken en dat frustreert weer de onderlinge samenwerking. Wanneer men het probleem wil aanpakken, dan is het eerst zaak te constateren of uw werknemer verslaafd is.

Herkenning

Deze vijf tips kunnen helpen om een verslaafde eruit te pikken:

  • Werknemer meldt zich vaak ziek, vooral op maandag en dinsdag. Gemiddeld vijf keer zo vaak als gezonde medewerkers.
  • Fysieke verschijnselen (vooral bij alcohol, drugs): rode ogen/neus, verzorgt zichzelf slecht.
  • Relaties met collega’s en klanten komen onder druk. De werknemer is humeurig en snel geïrriteerd, maakt een vermoeide indruk.

Dreigen met ontslag zinloos

Wat te doen bij verslaving op het werk, op het moment dat een manager herkent dat een medewerker verslaafd is, is het eigenlijk al te laat om adequaat te reageren. Verslaafden zullen in eerste instantie blijven ontkennen en laten zich over het algemeen niet zomaar naar een afkickkliniek sturen. Dreigen met ontslag heeft weinig zin, omdat ontslaan bijzonder moeilijk is.

Verslavingsbeleid

De regels moeten glashelder zijn, en de consequenties van overtreden moeten duidelijk worden uitgelegd. Alles moet worden ondertekend door de werknemer en periodiek worden gecommuniceerd. Pas dan kan een kantonrechter akkoord gaan met ontslag. Het advies is dan ook; stel een gedegen verslavingsbeleid op en communiceer dat op periodieke basis. Alleen dan kun je een verslavingsprobleem daadwerkelijk aanpakken wanneer het zich aandient, en kost het je uiteindelijk minder geld.

Verwante informatie

HRM Advies

Partner Personeel & Organisatieadvies biedt personeelsadvies en organisatieadvies. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.

 

HRM advies in uw regio

 

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart