Akkoordverklaring werknemer inzake personeelshandboek
Wil de regelgeving binnen uw organisatie via het personeelshandboek van kracht worden dan dient de medewerker te tekenen voor akkoord. Het beste is om een passage op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Een mogelijke passage zou kunnen zijn: 'De werknemer heeft kennis genomen van het bepaalde in het personeelshandboek en en verklaart daarmee akkoord te gaan. De inhoud van de personeelsgids wordt geacht onderdeel van deze arbeidsovereenkomst uit te maken'.
Wijzigingen in het personeelshandboek
Evenzeer is het van belang een passage op te nemen waarin de werknemer verklaart akkoord te gaan met toekomstige wijzigingen of uitbreidingen van het personeelshandboek. Doet u dit niet dan zou u voor iedere wijziging de werknemer om akkoord moeten vragen. Op het moment dat de werknemer hiervoor de akkoordverklaring ondertekend heeft is hij/zij gebonden aan wijzigingen in het personeelshandboek tenzij deze wijzigingen onredelijk of onbillijk zijn.
Bij indienstname
Uiteraard is het beste dat u deze passages bij indienstname van de werknemer laat tekenen en ook dat u in de arbeidsovereenkomst deze passages opneemt.
Bestaande arbeidscontracten
In veel bedrijven is het zo dat er bestaande arbeidsovereenkomsten zijn. Vaak zijn ze verouderd en niet meer actueel. Wij adviseren om perioden een check op uw arbeidsovereenkomsten uit te voeren. Ook bij bestaande arbeidsovereenkomsten moet er een akkoordverklaring van de werknemer zijn inzake het personeelshandboek. In ieder geval een verklaring dat de werknemer kennis heeft kunnen nemen van de richtlijnen uit het personeelshandboek.
Lees ook: onderwerpen voor het personeelshandboek
Verwante informatie
HRM Advies
Partner Personeel & Organisatieadvies biedt begeleiding bij het opzetten en onderhouden van personeelsdossiers en het opstellen van uw personeelshandboek. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.