Liegen tijdens sollicitatie? Neem het op in personeelshandboek
Partner Personeel & Organisatieadvies adviseert om in het personeelshandboek een artikel op te nemen over 'liegen tijdens de sollicitatieprocedure'. Het verstrekt duidelijkheid aan de medewerker en u bent als werkgever in alle gevallen ingedekt.
Praktijk: gelogen over opleiding
Een werknemer die had gesolliciteerd op een functie waarvoor een TU/HBO level was vereist, had in zijn CV vermeld 'WO Bedrijfskunde'. Acht maanden na indiensttreding kwam de werkgever erachter dat de werknemer geen kopie van haar diploma had overgelegd. Al gauw bleek dat de werknemer hierover had gelogen waarop ontslag volgde.
Volgens de kantonrechter was het ontslag onterecht omdat volgens het functieprofiel niet een voltooide WO-opleiding was vereist. Bovendien had de werknemer goed gefunctioneerd en derhalve was het liegen over het diploma geen reden voor ontslag.
Passage in personeelshandboek
UIteraard ontstond hierdoor wel een verstoorde relatie tussen werkgever en werknemer. De werkgever had dit kunnen voorkomen door een passage op te nemen in het personeelshandboek. Omschreven had moeten worden dat bij constatering van onjuiste feitelijkheden door de werknemer overlegd tijdens de sollicitatieprocedure, reden zijn tot ontslag.
Lees ook: onjuiste informatie verstrekken tijdens sollicitatieprocedure reden tot ontslag.
Ontslag niet altijd een gelopen race
Wanneer een werknemer niet alleen heeft gelogen over zijn opleiding en werkervaring maar ook nog eens ongeschikt blijkt te zijn voor de functie zit een werkgever met een probleem. Zo makkelijk komt een werkgever niet van deze werknemer af omdat ontslag geen gelopen zaak.
Uiteraard is het niet de bedoeling om onjuistheden op een CV te zetten of leugens te vertellen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar stel dat de werknemer zijn werk goed uitvoert dan zijn de onwaarheden op de CV geen reden tot ontslag.
Keiharde voorwaarden voor uitoefening functie.
Natuurlijk zijn er ook keiharde voorwaarden voor het uitoefenen van een functie. Denk hierbij aan de vrachtwagenchauffeur die wel in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs etc. Indien dat niet aanwezig is dan speelt het functioneren geen enkele rol.
Een werkgever kan zelf ook veel doen om fantasierijke sollicitanten te ontmaskeren vóórdat zij aangenomen worden. Zo kan men (kopie-)diploma's opvragen, referenties checken en getuigschriften opvragen. Tot op zekere hoogte wordt het van een werkgever ook wel verwacht dat hij gebruik maakt van zijn mogelijkheden om gegevens te checken.
De eerste stap
Wilt u een juist uitgevoerde sollicitatieprocedure waarbij u achteraf niet tegen verrassingen aanloopt? Wij coordineren de sollicitatieprocedure van A tot Z. Bent u voorstander van het gezegde: 'voorkomen is beter dan genezen'. Laat de procedures vastleggen in het personeelshandboek
Onze diensten
- Opzetten personeelsdossier
- Opzetten personeelshandboek
- HRM vraagbaak: Personeelshandboek en Personeelsdossier
Advies
Partner Personeel & Organisatieadvies biedt begeleiding bij het opzetten en onderhouden van personeelsdossiers en het opstellen van uw personeelshandboek.
Vragen?
Hebt u vragen of wilt u meer inhoudelijke informatie ontvangen? Neem nu contact met ons op.