Voorzitter OR: hier moet u op letten!
Als de verkiezingen achter de rug zijn kom de onvermijdelijke vraag wie wordt voorzitter van de OR. Als voorzitter ben je het boegbeeld van de ondernemingsraad, niet alleen voor de OR maar ook richting bestuurder, management en achterban. En binnen zo’n grote groep kun je het vaak snel niet goed doen.
Voldoende gemotiveerd
Belangrijk is dan ook om jezelf de vraag te stellen of je wel echt gemotiveerd bent, en houdt jezelf ook een spiegel voor, is het iets wat je wel kunt. Als voorzitter ben je namelijk wel diegene die de “kar” moet trekken, zorgen dat een ieder meedoet, dat de “kikkers” niet uit de kar springen, formeel en informeel kunnen overleggen maar ook alles voorbereiden, en o ja, in een vergadering of commissie kijkt men snel naar de voorzitter.
Delegeren van werk
Belangrijk is dan ook om te taken binnen de OR goed te verdelen, schuif bijzaken af aan een vice voorzitter, secretaris of algemeen lid van het dagelijks bestuur. Ook kun je kiezen voor een technisch voorzitter die er zorg voor draagt dat een vergadering ordentelijk verloopt zodat je als voorzitter volledig mee kunt vergaderen.
Doelen bepalen
Ook is het belangrijk om vooraf met elkaar doelen te bepalen voor een bepaalde periode, welke resultaten men wil bereiken en wie welke rol gaat vervullen.
Maar zorg er in ieder geval voor dat je als dagelijks bestuur een “echt” team gaat vormen.
Vorm van leiding geven
Een ander punt van aandacht is de vorm van leidinggeven want als voorzitter geef je leiding aan een club mensen die, als het goed is, met een doel in de Ondernemingsraad zitten. Het is dan ook goed om je eens te verdiepen in de diverse stijlen van leidinggeven en kijk welke het beste past bij jezelf en welke het beste past bij het team. Ga je daaraan voorbij kan dat, zoals in elk team leiden tot frictie en frustratie.
Voorbeeldfunctie als voorzitter
Een ieder dient zich terdege voor te bereiden op de vergadering of bijeenkomst. Je mag verwachten dat een ieder de benodigde stukken heeft, kent en heeft gelezen. Maar als voorzitter heb je een voorbeeld functie, dus eigenlijk moet de voorzitter alle in and outs kennen, goed voorbeeld doet goed volgen.
Gezonde, onderlinge relatie
Natuurlijk is een gezonde onderlinge relatie van groots belang, maar ook een goede relatie met de bestuurder is belangrijk evenals het management en natuurlijk de achterban, dus daar dient men voldoende tijd aan te besteden en men moet er voor open staan.
Lukt het niet zelfstandig dan is het een optie on gebruik te maken van externe deskundigheid.
Training en advies
Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:
- advies bij het opzetten van een ondernemingsraad
- advies bij het opzetten van een PVT (personeelsvertegenwoordiging)
- training en cursus voor ondernemingsraden (OR)
- training en cursus voor de PVT
Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.