Pagina wordt geladen ...
Vrijblijvend meer informatie?
Bel ons
Telefoon065 58 70 130
E-mail ons
E-mailStuur ons e-mail
header

Rol bestuur en management in adviesprocedure OR

Wellicht herkennen jullie het, krijgt men van doen met een adviesprocedure heb je gelijk te maken met een Bestuurder die druk gaat uitoefenen bij de adviesaanvraag. En dan moet als OR niet zwichten om strategisch te blijven handelen.

Formele adviesprocedure

Het is niet altijd een bewuste stap van de Bestuurder want er zijn nogal wat misverstanden over de formele adviesprocedure, wellicht is men van mening dat een ondernemingsraad binnen zes weken met een advies moet komen. Echter de WOR noemt echter nergens een termijn en stelt in art.25.2 zelfs dat de ondernemingsraad invloed moet kunnen hebben op het voorgenomen besluit. Alleen bij economische redenen, zoals een fusie of reorganisatie, kan de bestuurder wel verzoeken om een snelle reactie. En juist dan is er bij de Ondernemingsraad alle begrip.

Echter dient men als Bestuurder en management wel aan te tonen dat er sprake is van een noodzakelijk snel advies, dus in tijd en faciliteiten en de snelheid van informatievoorziening kunnen wij dit dan merken.

Formele adviesrecht

Een ander misverstand is dat de Ondernemingsraad alleen positief of negatief kan adviseren. Het formele adviesrecht, WOR artikel 25, stelt inderdaad dat de OR positief of negatief adviseert. Gelukkig ligt dit in de praktijk wat gecompliceerder, een simpel ja/nee ligt namelijk niet altijd voor de hand.

Inhoudelijke toetsing WOR

Ook is er nog vaak het idee is dat de ondernemingsraad met de gekregen adviesaanvraag aan de slag moet. Zodra de OR dit doet, gaat echter de formele adviesprocedure in en is er geen weg meer terug. Dus is vooraf een inhoudelijke toetsing aan de vereisten van de WOR essentieel. Zoals het checken of de beweegredenen, de gevolgen voor het personeel en de maatregelen om die op te vangen omschreven worden conform art. 25.3. Want juist die aspecten zijn belangrijk voor de OR. Aan bepaalde besluiten zal niet altijd te tornen zijn, maar wel wat er dan vervolgens gedaan wordt voor het personeel. Soms is er dan ook sprake van het instemmingsrecht.

In veel situaties is het de bestuurder zelf die de adviesaanvraag schrijft; daarbij worden de WOR en de cao niet altijd geraadpleegd.

In iedere adviesaanvraag dient duidelijk te staan waarover precies de OR om advies wordt gevraagd. Terugsturen ‘mag’ dus.

Een eigen oordeel

De jurisprudentie rondom het adviesrecht is helder: een ondernemingsraad dient de tijd en faciliteiten te krijgen om een eigen oordeel te vellen. Het hoofd koel houden dus, en ook in roerige tijden hieraan vasthouden.

Gerelateerde informatie

Heeft u deze artikelen al gelezen:

Training en advies

Bent u actief lid van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Bent u ondernemer en dient u een OR of PVT op te zetten binnen de organisatie? Wilt u advies en ondersteuning tijdens het zetten van deze nieuwe stappen. Wij organiseren trainingen en cursussen in relatie tot de OR en PVT. Partner Personeel en Organisatieadvies is gespecialiseerd in:

Partner Personeel en Organisatieadvies heeft jarenlange ervaring binnen de HRM wereld. Klanten kiezen voor ons vanwege onze ruime ervaring in het MKB, onze ervaring in OR en PVT land, een nuchtere aanpak en de samenwerking met betrouwbare partijen.

Vrijblijvend adviesgesprek

Graag komen wij met u in gesprek.
Neemt u gerust eens contact met ons op.

Stuur ons een e-mail

kaart