Studiekostenbeding arbeidsovereenkomst rechtsgeldig?
In de praktijk blijkt dat werkgevers niet altijd op de hoogte zijn van de rechtsgeldigheid van een studiekostenbeding? Hebt u als werkgever een rechtsgeldig studiekostenbeding opgesteld voor werknemers?
Studiekosten werknemer vergoeden
Veel bedrijven kennen een regeling waarin men eventuele studiekosten van een werknemer vergoeden. Vaak is de vergoeding afhankelijk van factoren als:
- Het volgen van een studie in opdracht van werkgever.
- Een verplichtte studie om certificaten up to date te houden.
- Voor ontplooiing van de medewerker zelf.
De meeste studieregelingen kennen ook een studiekostenbeding of terugbetalingsregeling. Deze zijn vaak opgenomen in een overeenkomst of beschreven in een personeelshandboek. Werkgevers denken dat men met deze regelingen bij voortijdig vertrek van de werknemer gebakken zitten. Maar dit is dus niet altijd zo. De rechter beoordeelt zo'n regeling lang niet altijd als rechtsgeldig.
Een studiekostenbeding opnemen
Het lijkt aannemelijk dat een medewerker na het behalen van een diploma niet linea reacta de organisatie in de steek laat. Om dit soort kostenposten te voorkomen worden daarover in een studiekostenbeding of terugbetalingsregeling afspraken opgenomen. Volgens de rechter is een studiekostenbeding echter niet altijd geldig. Dat betekent dat de werknemer de kosten niet altijd hoeft te betalen.
Wanneer wel en wanneer niet?
Wanneer de opleiding in opdracht van werkgever gebeurt kan de rechter anders oordelen. Wij geven u onderstaand voorbeeld:
Een werknemer is voor onbepaalde tijd bij de werkgever in dienst. Zijn arbeidsovereenkomst bevat een terugbetalingsbepaling voor gevolgde opleidingen. Tijdens de arbeidsovereenkomst volgt hij op verzoek van de werkgever een opleiding. De arbeidsovereenkomst eindigt op verzoek van de werknemer.
Hierna ontstaat onenigheid met de werkgever over terugbetaling van een aantal kosten, waaronder die voor de opleiding. De Kantonrechter oordeelt dat de werknemer de opleidingskosten niet hoeft terug te betalen, omdat hij de opleiding in opdracht van de werkgever heeft gevolgd.
Verwante informatie