Medewerker start voor zichzelf | Concurrentiebeding of relatiebeding
Een medewerker uit uw organisatie besluit ontslag te nemen en voor zichzelf aan de slag aan te gaan. Hebt u een kloppend concurrentiebeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst?
Concurrentie in de eigen branche
U hebt een leuke organisatie opgebouw met diverse locaties. U investeert al jaren in het personeel. Ook buiten het werk om creert u een prettige werkomgeving. Dan verneemt u via social media dat twee werknemer voor zichzelf gaan beginnen. In dezelfde branche en in dezelfde plaats als waar u werkzaam bent. Zo hebt u er een concurrent bij met kennis die zij hebben opgedaan in uw organisatie.
In de praktijk
Recent kwamen wij in contact met een organisatie die in een dergelijke situatie terecht kwam. De vraag was: 'wat kunnen wij doen?', 'Kunnen wij de medewerkers tegen houden?', 'Mag dit maar zo?' Ja dit mag, Een werknemer mag voor zichzelf beginnen. Natuurlijk is het heel verveled maar tegenhouden is geen optie.
Afspraken in de arbeidsovereenkomst
Tegenhouden is zeker geen optie wanneer er niks is afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Geen concurrentiebeding of relatiebeding. In deze situatie was de eerste handeling om beide werkneemsters te schorsen (of op non-actief te zetten. Reden hiervoor was dat beide werkneemster toegang hadden tot allerlei documenten die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de business. Verder konden zij ook heel makkelijk relaties, (lees klanten) benaderen van dewerkgever.
De werkgever in een spagaat
Uiteraard waren de werkneemster het hier niet mee eens en gaven aan de werkzaamheden gewoon te willen uit voeren. Als werkgever belandt u dan makkelijk in een spagaat. Het niet toelaten tot de locatie betekent wel loon doorbetalen zonder dat er werk wordt verricht. De werkneemsters toelaten betekend dat de werknemers gratis informatie kunnen vergaren.
Een vaststellingsovereenkomst ter beeindiging
In een gesprek met beide werkneemster is getracht tot een passende oplossing te komen, het voorstel was om middels een vaststellingovereenkomst uit elkaar te gaan. Beide werkneemster hadden daarbij ook nog eens het recht op een uitkering krachtens de WW. Helaas stonden zij hier niet voor open.
Opzeggen arbeidsovereenkomst
Uiteindelijk is het een vervelend juridisch steekspel geworden waarbij de werkneemster hun arbeidsovereenkomst hebben opgezegd. Zoals vaker gebeurd hebben zij zich vervolgens ziek gemeld. De bedrijfsarts was echter van mening dat er geen medische beperkingen waren om het werk te hervatten.
Een schriftelijke oproep om werkzaamheden te hervatten leverde zelfs nog een bedreiging op van één van de ouders van de werkneemsters. Uiteraard is bij het niet opkomen dagen van werkneemsters de loondoorbetaling opgeschort. Een vervelende kwestie die wellicht anders was gelopen indien er sprake was geweest van een vollediger arbeidsovereenkomst.
Ondersteuning bij het opstellen van arbeidsovereenkomst
Partner Personeel en Organisatieadvies ondersteunt organisaties bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst waarbij alle aspecten worden meegenomen.
Arbeidsovereenkomst met concurrentiebeding
Advies bij de arbeidsovereenkomst inzake concurrentiebeding en relatiebeding:
- Wanneer een concurrentiebeding en wanneer een relatiebeding?
- Wat is een rechtsgeldig beding?
- Hoe zit het met de CAO?
- Het beding en eerdere arbeidsovereenkomsten of het verkrijgen van een nieuwe functie.
- Uitzendkrachten en het concurrentiebeding.
- Concurrentiebeding bij contracten voor bepaalde tijd.
- Duur van het concurrentiebeding en relatiebeding.
- Concurrentiebeding bij bedrijfsovername.
Verwante informatie