Voor- en nadelen van uitzendkrachten
Waarom zou u gebruik maken van een uitzendovereenkomst? Biedt een uitzendovereenkomst wel voordelen voor u als werkgevers? Veel werkgevers hebben een vooroordeel over uitzendkrachten omdat ze denken dat:
- Uitzendkrachten duur zijn.
- Men beter iemand op een tijdelijk contract kan aanbieden.
- Men de werkzaamheden net zo goed zelf kan uitvoeren.
- De kosten in de hand moet worden gehouden.
Herkent u zich in een van de bovenstaande gedachtengangen. Wij hebben de voordelen en nadelen van de inzet van uitzendkrachten voor u op een rij gezet.
Voordelen uitzendkracht
De inzet uitzendkracht heeft een aantal voordelen zoals:
-
Gemak
- Het bespaart werk en zorgen op het personeelsvlak, omdat u dit uit handen geeft.
- De administratie en begeleiding rondom uitzendkracht wordt door een externe partij verzorgd.
- U hebt altijd inzicht en controle, van vacature tot factuur.
-
Minder werkgeversrisico’s
- Uitzendkrachten kunnen langer op proef worden ingezet.
- Uitzendkrachten vallen veelal buiten de formatieplaatsen.
- Uitzendkrachten die langere tijd goed presteren kunnen in dienst treden bij de opdrachtgever.
- Bij langdurige ziekte, WAO of WIA krijgt u niet te maken met hoge kosten ziekteverzuim.
Nadelen van uitzendconstructies
Wij hebben de nadelen van het werken met uitzendkrachten op een rij gezet:
Hogere kosten voor uitzendkrachten
Het werken met uitzendkrachten is duurder je betaalt immers ook het uitzendbureau. Afhankelijk van het bureau, de functie, de arbeidsmarkt wordt een omrekeningsfactor overeengekomen, een factor die men vermenigvuldigd met het bruto overeengekomen uurloon.
Belemmering in de flexibiliteit
Een ander nadeel is ook de flexibiliteit, want zowel de werkgever als de uitzendkracht kunnen het contract van de een op de andere dag opzeggen. Dit kan voorkomen omdat de uitzendkracht onderwijl druk aan het solliciteren is naar een baan met meer zekerheid of een functie waarbij de uitzendkracht meer kan verdienen.
Dus wanneer een functie veel inwerktijd vraagt, is het niet altijd handig om gebruik te maken van een uitzendkracht, mits men duidelijk weet dat na afloop van de uitzendperiode een arbeidscontract in het voorschiet ligt.
Voorwaarden inhuur uitzendkracht
Kiest u voor de inzet van uitzendkrachten, dat zijn deze voorwaarden van belang:
Urenbriefjes tekenen
Een uitzendkracht krijgt van het uitzendbureau vaak een zogenoemd urenbriefjes. Het is de bedoeling dat u als werkgever aan het eind van iedere werkweek het briefje controleert en ondertekent. Op het briefje staat vermeld hoeveel uur de uitzendkracht die week heeft gewerkt en dus krijgt uitbetaald.
Risico's uitzendcontract
Wanneer u een uitzendkracht inhuurt om eerst de kat uit de boom te kijken, wees dan bewust van de risico’s. Bij wet is bepaald dat iedere werknemer bij het vierde tijdelijke contract een vast dienstverband krijgt. Werknemers die eerst via een uitzendbureau aan het werk zijn gesteld, hebben dan al hun eerste contract erop zitten.
Na ziekte een nieuw contract?
Sommige uitzendbureaus hebben de regeling dat de werknemer bij ziekte uit dienst wordt geschreven om bij betermelding weer een nieuw contract te krijgen. Dan kan het dus gebeuren dat men na een periode van inhuren en drie ziekmeldingen van de werknemer men direct een vast contract moet aanbieden als men de werknemer in dienst wilt nemen.
Naleving van de Arbowet
Hoewel men geen contract heeft met de uitzendkracht, bent u wel verantwoordelijk voor de naleving van de Arbowet. Zo kan een uitzendkracht het bedrijf aansprakelijk stellen bij schade als gevolg van een bedrijfsongeval. Dus controleer of de aansprakelijkheidsverzekering ook ingehuurde uitzendkrachten dekt.
De eerste zes maanden geld besparen ...
Volgens de Algemene Bond voor Uitzendondernemingen (ABU) is het de eerste zes maanden goedkoper om een uitzendkracht in te huren dan een medewerker onder contract aan te nemen. Duurt een project minder dan zes maanden of is het nog onzeker hoe lang je een werknemer nodig hebt? Dan is een uitzendkracht uiteindelijk wellicht een goedkopere oplossing dan het zelf aannemen van een nieuwe werknemer.
Wanneer uitzendconstructie inzetten?
En wellicht is een uitzendkracht een goedkope oplossing wanneer een organisatie veel pieken en dalen kent in de productie. Doordat men alleen de gewerkte uren betaalt, zijn er geen hoge onkosten in rustige periodes. Verder ook bij tijdelijke functies, bijvoorbeeld incidentele productiemedewerkers, magazijnmedewerkers of administratieve krachten, en natuurlijk bij vervanging van een (langdurig) zieke werknemer
Uitzendkrachten in dienst nemen?
Wanneer ben je wettelijk verplicht om een uitzendkracht een contract aan te bieden? Veel uitzendbureaus bieden de mogelijkheid om na een half jaar kosteloos een uitzendkracht over te nemen. Check de algemene voorwaarden van het uitzendbureau waar u mee in zee bent gegaan, voor de mogelijkheden en bijkomende kosten om uw uitzendkracht een contract aan te bieden.
Ondersteuning bij opstellen contracten?
Dan bent u hier aan het juiste adres. Wij helpen u graag.
* Geen zorgen, u bent vrij om te kiezen
Kosten inhuren uitzendkracht
Bij het uitzendbureau betaal je een factor tot het brutoloon, dit bedrag is opgebouwd uit loon, belastingen, sociale lasten, bureaumarge en een deel werving en selectie. Per uitzendbureau verschillen de tarieven sterk, daarnaast hangt de bureaumarge van een uitzendbureau ook af van onder andere de specialisatie en functie van de vacature.
> Ga door naar: uitzendconstructie goedkoper dan oproepcontracten?
Wat kunnen wij voor u doen?
Wij hebben de kennis in om huis om ondernemers te ondersteunen bij het opstellen van goede contracten. Ook ondersteunen wij u middels uitzendconstructie of pay-rollconstructies.
Inhuren van flexkrachten voor u voordeliger?
Bent u benieuwd of het voordeliger is om zelf op zoek te gaan naar een (tijdelijke) werknemer? Of dat u beter uit bent met een flexkracht?
Kies voor een HRM Abonnement.
Structureel deskundig advies
Vast bedrag per maand
Bij urgentie direct de juiste hulp
Verwante informatie